Talvilomalle ideoita lapsiperheille

Talvilomalle

Maailmantilanteen ollessa mikä se on, kaipaavat kaikki perheet talviloman ideoita. Aiemmin talvilomaideat olivat kiven alla varsinkin vähävaraisissa perheissä, mutta näinä vuosina kaikki ovat eräällä tavalla samalla viivalla. Useimmat perheet pysyvät kotona, eivätkä matkusta esimerkiksi kauas Lappiin tai ulkomaille laskettelemaan. Varsinkaan pääkaupunkiseudulta josta matka on pitkä Suomen pohjoisosaan.

Kannattaakin katsella, löytyisikö paikallisia mahdollisuuksia mukavan “hiihtoloman viettoon”. Jos talvisäät vain suosivat, kannattaa lähteä ulkoilemaan ja muistaa turvavälit.  Pääkaupunkiseudulla ja erityisesti Espoossa asuvat pääsevät helpostiin kauniiseen Nuuksion kansallisupuistoon. Sinne ei välttämättä tarvitse edes omia välineitä, koska jotkin yritykset vuokraavat talviseen retkeilyyn sopivia lumikenkiä ja tarvittaessa “läskipyöriä”, fatbike-pyöriä, joiden renkaat ovat todella paksut ja sopivat myös talviseen liikuntaan.

 .

Jos asuu pääkaupunkiseudulla, ei heti ensimmäisenä tule mieleen laskettelukeskukset. Rinteitä kuitenkin löytyy esimerkiksi juurikin Espoosta sekä Kauniaisista. Viimeksi mainitusta löy yvätGranibacken on laskettelukeskus, joka sijaitsee Kauniaisten keskustassa. Se on samalla ainoa laskettelurinne kehä 3:sen sisäpuolella. Granibackeniin on hyvät kulkuyhteydet pääkaupunkiseudulta eli Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Sen rinteet sopivat erityisesti nuorille ja aloitteleville laskettelijoille, mutta ei pelkästään heille.

Muita latuja, luistelukenttiä ja tekojäitä löytyy Ulkoliikuntakartta -nimisestä digitaalisesta karttapalvelusta, joista löytyy kesäiseen tarpeeseen myös uimarantoja ja maauimaloita. ,  Palvelun ulkoliikuntatiedot tuottavat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kirkkonummi.

Tulipaikalle makkaran paistoon

Jos haluaa ilman ohjattua ja/tai maksullista toimintaa talviloman ajaksi, on pääkaupunkiseudulla Luontokeskus Haltian läheillä sijaitseva Aarnitulen tulipaikka usein retkeilijöiden käytössä koko talviloman ajan, mutta kannattaa kuitenkin varmistaa verkosta, että tänäkin vuonna näin on. Yleensä tulipaikalla olevaan puuvajaan on päässyt klo 9 – 17 välillä. Tällöin tarvitsee vain omat tulitikut tai sytkärit sekä makkarat, joiden avulla talvilomasta saa mieleisen hetken koko perheelle luonnossa.  

Kannattaa myös seurata Helsingin, Espoon, Vantaan ja muiden kaupunkien ja kuntien liikuntapalvelujen ja nuorisopalvelujen verkkosivuja, sillä monet niistä järjestävät toimintaa ja tekemistä talviloman ajaksi. Joihinkin tapahtumiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Osallistujien määrä voi toki olla rajallinen, mutta tämä riippuu varmasti myös ulkotilasta. . 

Tekojäät ovat talvilomalla omatoimisten luistelijoiden käytössä, joten niillä ei välttämättä nähdä ohjattua ja järjestettyä toimintaa. Omatoimisuus on nytkin ja tänä vuonna varsin suositeltavaa, koska monet järjestäjät eivät halua ottaa riskiä tai niillä voi olla suoranainen kieltokin järjestää talviloman tapahtumia, jos niissä ei voida varmistaa esimerkiksi turvavälejä.

Tärppejä

Pääkaupunkiseudulla on muutamia tärppejä, joista kerromme tässä lyhyesti lisää kiinnostuneille talven lomalaisille:

  • Oulunkylän liikuntapuisto

Oulunkylän liikuntapuistossa voi harrastaa muina vuoden aikoina vaikkapa koripalloa, yleisurheilua, jalkapalloa ja vaikkapa voimistelua. Liikuntapuistossa on myös monen suosiossa olevat tekojäärata.

  • Alppikylän huippu

Kiinnostaako pulkkailu koko perheen kanssa? Alppikylän huippu on täyttömäki pulkkamäki, joka sijaitsee Tattarisuon, Heikinlaakson ja Alppikylän välissä.

  • Paloheinän mäki

Paloheinän mäki on koko perheelle sopiva ulkoilupaikka ja se on samalla Helsingin suosituin pulkkamäki. 

  • Oittaan ulkoilukeskus

Bodomjärven eteläosasta löytyvä Oittaan ulkoilualue sisältää pulkkamäen ja mainioita hiihtolatuja. Kesällä se on tunnettu uimarannastaan ja luontopolustaan.

Tässä siis muutamia varteenotettavia vinkkejä talvilomalaisille, jotka kaipaavat talviloman ideoita tälle vuodelle, jona harrastaminen ja perinteiset talviloman toiminnot ovat hieman aiempia vuosia enemmän kiven alla. Mutta joka tapauksessa kannattaa ottaa myös itse selvää ja etsiä kaupunkien ja kuntien verkkosivuilta lisää – sekä ottaa rohkeasti puhelin kauniiseen käteen ja kysellä lisätietoa. Talviloman toimintoja ei välttämättä joka kunnassa ole, mutta sitäkin varmemmin paikkoja, joinne voi mennä itse järjestämään omalle perheelle mukavaa toimintaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.