Mielenkiintoisia kauneusvinkkejä 60-luvulta

60-70 -luvulla nähtiin monenlaista kummallista naisten meikkauksessa ja kauneuden hoidossa. Irtoripsiä liimattiin esimerkiksi myrkyllisellä tökötillä kiinni. 60-luvun tupeeratut hiukset muistuvat monille mieleen mutta niin varmasti myös silmät, joiden reunat olivat meikattu mustiksi. Huulipuna alkoi saada uusia sävyjä.

60-luvulla monien esikuvana oli laiha malli nimeltään Twiggy. Tämä malli oli myös mod-tyylin edelläkävijä. Mod oli varsinkin brittiläistä nuorisomuotia seuraaville se juttu ja monet yhtyeet myös omaksuivat saman tyylin, etunenässä esimerkiksi The Who. Briteistä saatiin myös vaikutteita minihameiden ja mikrosortsien muodossa, mutta myös meikkien osalta. 60-luvun tyylissä nähtiin paljon vahvaa meikkiä, esimerkiksi pinkkiä huulipunaa sekä silmämeikin “banaanivarjostus”-tyyliä. Alaripsien piirtäminen oli myös suosittu tapa meikata. Kulmakarvojen nyppiminen oli yleistä koska niiden piti olla kapeita.

Vuosikymmenen alussa oli tavallista, että arkipäivisin ripsissä käytettiin ripsiväriä ja huulissa huulipunaa. Kulmia saatettiin ehostaa kulmakynällä. Jos oli juhlat tiedossa, naiset käyttivät Suomessa myös luomiväriä, rajausta ripsissä, ripsiväriä, poskipunaa, puuteria, huulipunaa ja kulmakynää. Tämän vuosikymmenen yksi trendejä oli ns. cut crease. Se tarkoitti sitä, että naiset tekivät varjostuksia silmilleen levittämällä luomiväriä niin, että silmän yläluomeen muodostuu cut crease -leikkaus. Silmämeikkiä myös viimeisteltiin mustilla silmän rajauksilla. Niitä tehtiin silmän vesirajaan asti.

Osa vuosikymmeniä sitten lanseeratuista meikkituotteista on edelleen kauppojen hyllyillä. Yksi näistä on Max Factor -meikkijätin Pan Stik, joka on meikkivoidepuikko. Sitä käytettiin erityisesti 60-luvulla, vaikka puikko on lanseerattu jo vuonna 1947. Suomessa ensimmäinen selektiivisen kosmetiikan erikoisliike perustettiin vuonna 1964. Liikkeen nimeksi valikoitui Beautybox. Tässä liikkeessä työskenteli kosmetologeja, joka ei tuohon aikaan ollut kovinkaan yleistä. Nuoret saivat oman liikkeen nimeltä Meikkipussi. Molempien liikkeiden taustalla oli Aila Airo.

Katteettomia lupauksia mainoksissa

60-luvulla oli tavallista, että mainoksissa nähtiin käsittämättömiä lupauksia, sillä niitä ei valvottu kovinkaan tarkasti. Toki täytyy muistaa, että tupakkatuotteitakin mainostettiin coolina ja jopa terveellisenä, joten tämä ei ole sinällään mikään ihme.

Tuolloin nähtiin paljon ns. anti-age-tuotteita mainoksissa. Anti age-voiteiden avulla kerrottiin varmana tietona, että rypyt lähtevät kokonaan pois. 40-luvulta alkaen kosmetiikassa on käytetty istukkaa ja on aika hurjaa, että se on käytössä edelleen. Istukkaa sisältävissä voiteissa kerrottiin olevan ehdottomasti ihon tarvitsemia aineita. 60-luvulla istukan käyttäminen kosmetiikassa ei ollut siis mikään ihmeellinen juttu, vaan aivan tavallinen homma jolla oikein ylpeiltiin mainoksissa.

Hiustyylit olivat oma lukunsa 60-luvulla. Hauskasti nimetyt “mehiläispesät” olivat vuosikymmenen alussa hyvin suosittuja naisten päissä. Ne saattoivat olla jopa 20 cm korkeita joten suomalaiset naisetkin kasvoivat pituutta näillä hiustyyleillä. Laila Kinnunen muistetaan esikuvana monelle. Hiusväreissä tummat sävyt olivat suosittuja. Mehiläispesä tehtiin tupeeraamalla ja niiden sisään laitettiin muun muassa pehmikkeitä ja pumpulia. Pesät olivat naisten päässä päiviä yhteen menoon.

1960 -luvulla hiustyyleissä nähtiin kuitenkin paljon muutakin kuin mehiläispesiä. Tuona vuosikymmenenä oli kiharoita ja suoria hiuksia, mutta ne eivät olleet aivan valtoimenaan, vaan ne olivat ikäänkuin kontrolloituja. Pitkät hiukset olivat tuolloin lähinnä hippien asia. Peruukkien käyttö nousi 60-luvulla suosituksi ja monet muistelevat, että monet laittoivat päähänsä lähes minkälaisia reuhkoja, sillä tuolloin ei ollut saatavilla kovin laadukkaan tai uskottavan näköisiä peruukkeja. Siitä ei kuitenkaan välitetty, koska peruukki vain sattui olemaan se juttu.

Mitä mieltä olet 60-luvun tyylistä? Haluaisitko palata tuohon aikaan tai tuoda sen tälle vuosikymmenelle? Eipä hätää – 60-luku tulee aika ajoin takaisin ja sieltä otetaan edelleen mallia monessa asiassa. Mutta mehiläispesiä ei varmaan kukaan kaipaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *