Auton tuunaukseen kuuluu myös sisustussuunnittelu

Auton tuunaaminen on monen nuoren aikuisen harrastus, jonka suosio vain kasvaa kasvamistaan. Tuunaus tarkoittaa sitä, että autoon ympätään erilaisia ominaisuuksia, auton tehoa viritetään sekä auton ulkokuoresta ja sisustasta tehdään näyttävän näköinen. Olkaa hyvä – tässä perustietopakettimme auton tuunauksesta.

Tuunaamisella on toki tiettyjä rajoituksia, jotka tulevat aivan Suomen laista. Moni haluaa asentaa erilaisia valoja ja siitä vain, mutta liian kirkkaat valot ovat kiellettyjä. Tuunaajille “do it yourself” on kaikki kaikessa, sillä he valmistavat tarvittaessa erilaisia osia itse alusta asti, jotta saavat autosta juuri sen näköisen kuin haluavat. Toki ulkomailta tilatut osatkin ovat tärkeitä tuunaajille.

Osa autoista voi olla sellaisia, ettei niillä ole tarkoituskaan ajaa vaan vain esitellä erilaisissa tapahtumissa. TÄllainen auto on nimeltään showcar. Muuten tuunatut autot voivat olla hyvin monenlaisia. Nuoremmat aikuiset tuunaavatkin mielellään aivan perusautoja menneiltä vuosilta, joihin he haluavat jotain omaa mukaan.

Auton sisustus on usein yksi tärkeä osa tuunattua autoa. Osalle se on yksi tärkeimpiä ja moni käyttää aikaa nimenomaan tähän osapuoleen. Sisustus voi kuitenkin olla jokaiselle aivan omanlaisensa. Penkkien verhoilu on tietenkin yksi elementti ja monet haluavat autoonsa nahkaverhoilun, vaikka sellaista ei olisi aluksi ollutkaan. Monet kysyvät apua verhoilijalta, joka on ammattilainen näissä asioissa ja osaa kertoa erilaisista vaihtoehdoista, mitä tuunaaja ei tiedä ennestään.

Verhoilua ei välttämättä tarvitse tehdä, jos penkkien päälle löytyy sopivia päällisiä. Ne voidaan ottaa pois välillä ja pestä halutessaan, joten päälliset ovat halvempi ja monikäyttöisempi vaihtoehto. Ei välttämättä kuitenkaan niin tyylikäs. 

Tummennetut lasit ovat monelle nuorelle miehelle erityisesti pakollinen yksityiskohta, sillä se tuo paitsi yksityisyyttä auton omistajalle, myös hieman mystistä fiilistä ulkopuolisen katsojan silmissä. Auton sisustussuunnittelu ei saa kuitenkaan olla mitään hälläväliä -touhua. Etuovien lasit ja tuulilasit eivät saa olla jälkikäteen lakkauksen kohteena. Takana olevia laseja saa tummentaa, mutta peilimäiset lasit eivät ole sallittuja.   

Valaistus auton sisätiloissa voi olla tyylikästä

Auton valaistusta voi miettiä myös sisätilojen osalta ja ledivalot sekä erityisesti ledistripit ovat kova juttu tällä hetkellä. Valaistus sisätiloihin tulee tehdä kuitenkin niin että ajajan huomio ei herpaannu eivätkä valot häikäise silmiä. Auton sisustus led-valoilla on varsinkin aloittelijoilla sellainen asia, joka menee överiksi varsin herkästi. Tämä näkyy esimerkiksi silloin, jos ei ole valinnut sellaisia valoja, jotka sopivat omaan autoon järkevästi. Ledinauhoilla kuitenkin pystyy tekemään pienellä vaivalla tyylikästä jälkeä auton sisuksiin, varsinkin jos pitää valojen värin tyylikkäänä eikä liian kirkkaana. Moni suosiikin seksikkään punaista valaistuksessa auton sisätiloissa.

Tuunaajille on olemassa siis paljon vapauksia, mutta laki määrää myös rajoitteita. Ne eivät ole kiusantekoa, vaikka maatamme Sääntö-Suomeksi usein kutsutaankin. Niille on olemassa hyvät perusteet ja perusteena autojen kohdalla on turvallisuus. Siksi mitä tahansa valoja millä tavalla tahansa ei voi laittaa auton sisään, koska turvallisuusnäkökulmat on otettava huomioon. Se saattaa vaikuttaa tylsältä, mutta kukaan ei varmaan halua ojan pohjalle siksi, että jokin sisätiloihin asennettu valo häikäisi kuskia kesken ajon.

Verhoilussa sen sijaan on paljon enemmän vapauksia ja penkit saavat näyttää miltä tahansa, kunhan ne ovat vain itsessään turvallisia ja lainmukaisia. Sama koskee jotakuinkin kaikkea tuunauksessa.

Tuunaaminen on hauska käsityöharrastus, joka myös kehittää ja opettaa asioita auton mekaniikasta sekä monesta muusta asiasta. Siksi tällaista harrastusta kannattaakin tukea vanhempien toimesta mahdollisimman paljon.

Toivottavasti tietopakettimme tuunauksesta miellytti sinua – nyt vain opiskelemaan lisää aiheesta ja mukavia tuunauksia!

Leave a Reply

Your email address will not be published.