Historian leluja lapsille

Lapsille on tehty leluja muinaisista ajoista asti. Vanhimpia löytöjä leluista on nähty neljän tuhannen vuoden takaa. Lelut tuolta ajalta ovat olleet nukkeja, pienoismalleja ja sotilasleluja. Myös lautapelejä on löydetty Egyptistä. Hyvin tuttua myös nykypäivän näkökulmasta. Lähde matkalle meidän kanssamme lelujen historiaan tämän artikkelin avulla.

Muinoin lelut tehtiin luonnollisesti käsin, eikä niitä tuotettu teollisesti. Käsin tehtyjä leluja lapsille tuotettiin aina 1800-luvulle asti. 1700-luvulla nimittäin alettiin vasta miettimään, että lapset saisivat tehdä lasten juttuja. Sitä ennen lapset tekivät töitä ja olivat kotitöissä, eikä yleisesti ajateltu että heillä pitäisi olla aikaa leikkimiseen.

Leluja oltiin käytetty ennenkin, mutta se oli ollut enemmänkin “paremman” eli rikkaamman väen yksinoikeus. Ennen 1800-luvun teollista tuotantoa on kuitenkin keksitty useita nykyäänkin tunnettuja leluja. Näitä ovat olleet esimerkiksi kärryt (jotka muuttuivat piakkoin mäkiautoiksi ja potkuautoiksi), leijat ja hulahulavanteet. Lautapelejä tuotettiin myös 1700-luvulla mukavaan tahtiin. 

1800-luvulla maailma teollistui ja niin teollistui myös lelujen tehtailu. Ennen tutut puulelut alkoivat saada kaverikseen metallileluja ja muovisia leluja. Teollistuminen teki leluista myös halvempia kuin ennen ja näin kaiken kansan lapset pääsivät vihdoin leikkimään niillä.    Frank Hornbyn Meccano-lelut olivat yksi etappi lelujen teollistumisessa ja niistä tuli hyvin suosittuja.

1920-luvulla alettiin nähdä toden teolla lelujen valmistusta ja tuolloin alettiin tekemään pikkuautoja sellaisina, kuten nykyäänkin ne tunnetaan. 1950-luvulla aloittivat puolestaan muovileluja tehtailevat lelujätit Hasbro, Mattel ja Lego.

Osa lelujen nimistä sisältävät hauskan historian kuten sillon kun Yhdysvaltain presidentti Theodore Roosevelt metsästysretkellään näki pienen karhunpoikasen. Rooseveltin mielestä karhu oli sen verran söpö, ettei hän ampunut sitä. Mukana olleet valokuvaajat ikuistivat tästä kohtaamisesta valokuvia, jotka päätyivät erään leluvalmistajan nähtäville. Hän aloitti Teddy Bear -pehmolelujen valmistamisen tämän johdosta.

Lelut ja ihmiskunnan historian tapahtumat

Lelut kertovat muutenkin paljon ihmiskunnan historiasta. Junaradat alkoivat olla suosittuja leluja vähän sen jälkeen kun junat alkoivat liikkua ihmisen keksimänä. Myös lentokoneiden pienoismalleja ja muita leluja alettiin nähdä heti kun lentokone oli keksitty. Puhumattakaan kuuraketeista ja muista ihmisen tekemistä avaruusaluksista.

Sotalelut ovat olleet olemassa siis tuhansien vuosien takaa ihmiselle tärkeitä. Tinasotilaat ja muut pienet muoviset sotilaslelut sekä kaikki muut mahdolliset sotaan liittyvät lelut pitävät suosiossa pintansa. Näin siis myös sellaiset asiat, joista ei pitäisi olla ylpeä, ovat leluteollisuuden kohteita. Toki sotilaslelut voidaan nähdä itsenäisyyden puolustamisen merkkeinä, mutta sodan karmeudet ohitetaan usein tällaisella ihannoinnilla kokonaan.

Elokuvateollisuus toi lisää aiheita leluille ja suurena inspiraationa ovat olleet esimerkiksi scifi-elokuvat. Star Wars -leluja tulee joka vuosi lisää ja uusia, hieman samaan tapaan kuin ko. elokuviakin.

Kaikki eivät ole aina pitäneet leluista yksiselitteisen hyvänä asiana ja esimerkiksi Amerikassa fundamentalistit ovat nähneet leluissa merkkejä vaikkapa saatananpalvonnasta. My Little Ponyt ovat olleet esimerkiksi esimerkkinä siitä, kuinka niiden hännän muotoon on piilotettu viesti saatanallisuudesta, koska se muistuttaa salamaa. Toisaalta taas viime vuosina Q-salaliittoteoriaan uskovat ovat varmoja siitä, että LOL-lelut viittaavat pedofiliaan sen vuoksi, koska niissä on pizzaa kuvaavaa grafiikkaa. Koska nämä “todisteet” ovat sen verran mielikuvituksellisia, jätämme ne nyt käsittelemättä, ettei pää tule kipeäksi.

Lelut herättävät kuitenkin monenlaisia tunteita. Useimmiten ne ovat positiivisia, mutta vanhemmat eivät aina pidä kaikista leluista, mitä lapsille tuotetaan. Monesti se voi johtua ennemminkin niiden hinnasta kuin siitä mitä ne edustavat. Ja onhan totta että ne koukuttavat kokonaisia sukupolvia, sillä kaikilla pitää olla se viimeisin barbienukke tai Star Wars -lelu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.