Kasvivalaistus harrastuksena

kasvivalo

Talvella päivät ovat lyhyempiä. Suomen pimeys voi saada mielen matalaksi, mutta oletko miettinyt, että kasvitkin voivat tuntua alakuloisilta. Auringon valo tekee ihmeitä ihmisille, eläimille ja kasveille. Ihmisille on olemassa toki erilaisia kirkasvaloja, jotka piristävät talven keskellä, mutta entäpä raukka-kasvit? 

Kasvien hoitorutiinit voivat toki tarvita talven aikana uudistusta, mutta joskus on hyvä investoida valoon, joka ei ensimmäisenä tule mieleen, jos ei ole viherpeukalo: tämä valo on kasvivalo

LED-valot ja loisteputket käyvät hyvin

Kasvivaloja voi saada “tehtyä” itsekin peruslaatuisilla LED-lampuilla, joilla voi saada hyviä tuloksia. Mutta useimmiten pitää tietää, minkälainen valo millekin kasville sopii parhaiten. Kun valitaan kasvivaloja, tulee pitää mielessä suuntaavuus, voimakkuus, spektrin laajuus, värilämpötilan ja valon kesto.  

Loisteputki-kasvivalaisimet voivat olla joskus aivan hyvä vaihtoehto, varsinkin silloin jos sinulla on vain pari kasvia. Peruslaatuinen CFL-valo voi olla tässä tapauksessa ihan tarpeeksi toimiva valinta. Jos kasveja on enemmän, kannattaa valita T5-valo, joka soveltuu siementen ja yrttien kasvattamiseen. Kasvien kukkimiseen T5 ei välttämättä riitä. Se hyvä puoli loisteputkivaloissa ja LED-valoissa on, etteivät ne polta kasvejasi. Voit ripustaa ne lähellä kasveja.  

LED on tämän päivän juttu 

LED-kasvivalot ovat suosituin vaihtoehto monista syistä: ne kuluttavat hyvin vähän virtaa ja tuottavat vain vähän lämpöä. LED kestää pitkään. LED ei häiritse, vaikka antaisit lisävaloa kasveille samaan aikaan kun olet samassa tilassa. Näitä valoja voidaan myös säätää väreiltään kasvien tarpeiden mukaan.  

Joka tapauksessa on kuitenkin tärkeää hankkia lamppuja, joiden värilämpötila on lähellä auringonvaloa. Loisteputket ja perinteiset lamput ovat usein parempia kuin LED-lamput, niiden spektrin vuoksi. Oikean lampun etsiminen ei ole vaikeaa, sillä pakkauksessa usein lukee “päivänvalo” tai “auringonvalo” kuvailemassa lampun värilämpötilaa. 

HID (high intensity discharge) -kasvatusvalot ovat erittäin kirkkaita ja erittäin tehokkaita kasvuvaloja, jotka ovat pidemmälle ehtineiden kasvien kasvattajien lempivaloja. Peruskäyttöön tällaisia valoja ei kuitenkaan tarvitse.  

Suuntaa valot oikein

Kasvivalojen suuntaus on tärkeää. Jos lamppu lähettää valoa ympäri huonetta, ei se ole hyödyllinen kasvillesi, joka tarvitsee suuntaavan valon. Spottivalot ja heijastimella varustetut loisteputkivalot ovat usein parhaita, koska valo osuu niissä kasviin suoraan. Suuntaamattomia lamppuja on paras välttää. 

Jos olet hankkinut erilaisia kasveja erilaisine valontarpeineen, voit ostaa monenlaisia lamppuja tilaan. Suuritehoiset lamput voidaan sijoittaa korkealle ja muita valoja voit viedä lähelle kasveja, jotka tarvitsevat enemmän valoa. 

Kasvien valaistuksessa kannattaa jäljitellä luontoa. Yöllä kannattaa sammuttaa valot, aivan kuin normaalissa elämässä ja luonnossa. Ei kuitenkaan ole todistetusti haittaa siitä, että valo on koko ajan päällä, mutta usein kasvitkin pitävät luonnollisuudesta. 

Kokeile ja erehdy!

Kasvivalojen kohdalla pätee sama sääntö kuin monessa muussakin asiassa. Kokeile rohkeasti ja erehdy reilusti, joten jossain vaiheessa pääset jyvälle, mikä valo kasveillesi sopii ja minkälainen valaistusjärjestelmä sinun kannattaa suunnitella. Kokeile kasveihin ja niiden valoihin erilaisia etäisyyksiä, joten näet kuinka ne reagoivat.  

Muista myös varautua siihen, että kasvit saattavat joskus nuupahtaa ja jopa kuolla, niin surulliselta kuin se kuulostaakin. Aina ei voi onnistua ensimmäisellä kerralla, mutta virheistä yleensä oppii parhaiten. Mutta netistä löytää kyllä aina tietoa, joten hyviä ohjeita löytyy niin Googlen kautta kuin YouTube-videoina, joten jos oikein hurahdat kasvivalaistusharrastukseen, on sinulla aina lisätietoa, apua, tukea ja neuvoja lähellä. 

Kasvivalaistus on hauska harrastus, jossa oppii myös luonnosta paljon uutta kokeilemalla. Toistetaan vielä loppuun se asia, mikä kannattaa muistaa: pyri jäljittelemään luontoa valaistuksen suhteen ja sammuta valot yöksi pois. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *